#PinkOrBlue

Estetik är ett av mina största intressen. Form, färg och material kan förundra mig i timmar och jag älskar att studera människans upplevelse av estetiska uttryck. Få saker förundrar mig så mycket. 

Som nybliven mamma har estetik fått en ny dimension för mig - hur vill jag att mitt barns omgivning ska se ut? Det började såklart med hennes rum där vi valde mörkt grå/blå väggar och vita möbler. Jag ville skapa ett lugn som samtidigt bjöd upp till lek och bus. En stor brunrosa mjuk matta blev pricken över i. 

När vi sedan köpte vagn föll valet på något neutralt, svart med läderaplikationer i vårt fall. En leopardfärgad åkpåse fick pigga upp det hela men i övrigt ville vi ha något som var enkelt att hålla rent och som ska hålla länge. 

Men sen kom vi till det kluriga - kläderna. Hur ska vår dotter se ut? Personligen har jag extremt svårt för "rosa/blå-normen" som gäller bland babykläder. Allt i storlek 0-6 månader är fanimej rosa eller blått! Alternativet är vitt, beiget och ljusgrått och har man, som vi, en väldigt ljus tjej så blir dessa färger ganska intetsägande. Det förutsätts liksom att man ska vilja klä sin lilla tjej som en pytte-prinsessa. Senast igår, när jag skulle köpa ett underställ till Sia, ställdes jag inför detta. Understället fanns i blått alternativt rosa och när jag säger till säljaren att jag har en flicka ger hon mig direkt det rosa. Spännande. 

Jag har absolut ingen bild av att Sia ska växa upp i en totalt könsneutral värld. Om hon inte själv väljer något annat så lär hon definieras som kvinna. Och ja, om nan vill undvika missförstånd kring hennes medfödda kön så är rosa en praktisk färg på kläder. Men varför finns det så få alternativ? Om man, som jag, gillar lite kaxigare mönster på kläder i lite skarpare färger så får man gå upp minst en prisklass. Hos kedjorna råder den rosa/blå babytrenden, med bestämdhet. 

Fler som stött på detta? 

(null)

Bildcredd: här
baby blått estetik rosa
0 kommentarer